De abdij

De Bernardusabdij maakt deel uit van de orde der cisterciënzers. Deze kloosterorde is in 1098 ontstaan in Bourgondië, op een plek die ‘Cîteaux’ heette – in het Latijn Cistercië. De monniken van de nieuwe orde werden daarom cisterciënzers genoemd.

Cisterciënzer monniken aan het werk

De cisterciënzer orde kende in de eerste eeuw van haar bestaan een ongekende bloei. Er werden vanuit Frankrijk kloosters gesticht in alle windstreken van Europa: van Spanje tot Zweden, en van Syrië tot Ierland.

In ons land stichtten de cisterciënzers 34 kloosters. In de reformatietijd zijn alle kloosters binnen de grenzen van de Republiek opgeheven.

Vanaf de negentiende eeuw stichtten de cisterciënzers opnieuw een aantal kloosters in ons land. Vandaag de dag staan er in Nederland vijf cisterciënzerkloosters – in de volksmond vaak ‘trappistenkloosters’ genoemd.

De Bernardusabdij werd omstreeks 1237 gesticht door de abdij Villers, gelegen ten zuiden van Brussel, aan de grens van Hertogdom Brabant met het Graafschap Namen. Meer dan vijf eeuwen was de Bernardusabdij gevestigd in Hemiksem, tien kilometer onder Antwerpen. De Franse Revolutionairen verdreven de monniken in 1797, waarna ze onder andere toevlucht vonden op hun West-Brabantse bezittingen. In 1833 konden de monniken een leegstaand klooster betrekken in Bornem, op twintig kilometer afstand van Hemiksem. Hier kwam de Bernardusabdij weer tot bloei. Vandaag de dag bestaat de abdij nog altijd, al is de communiteit erg klein geworden. Dit jaar wordt het klooster verbouwd tot appartementencomplex, maar de monniken zullen na de verbouwing terugkeren in hun oude abdij. De abdijkerk blijft tijdens de verbouwing in functie. Abt Leo Van Schaverbeek, die onlangs zijn gouden priesterjubileum vierde, blijft hier voorgaan in de vieringen.

 

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Flip Veldmans schreef:

    In welke plaatsen stonden de 34 cisterciënzerkloosters die in de reformatietijd ten onder gingen.
    Waar staan de vijf cisterciënzerkloosters in Nederland die in de negentiende eeuw opnieuw zijn gesticht.

    1. j. schreef:

      Op de site kloosterboek.nl vindt u een overzicht van alle middeleeuwse cisterciënzerkloosters die binnen de huidige grenzen van Nederland bestaan hebben. Bij “locaties” kunt u op Google Maps de exacte locatie zien waar de kloosters ooit stonden. Hier kunt u ook de locaties vinden van de trappistenkloosters die in de negentiende eeuw zijn gesticht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *