De Bernardusdagen

Download hier het verhaal (herziene editie 04-2024) over het ontstaan van de Bernardusdagen: ‘720 jaar cisterciënzers in West-Brabant’. Een kwartiertje lezen….

De vijfde editie van de Bernardusdagen is achter de rug (2021) en (voorlopig) was dit de laatste editie. Dat wil niet zeggen dat we stil zitten. Er verschijnen artikelen van onze hand en Joep geeft op verzoek lezingen. Zie lezingen

De parochies van Oud Gastel, Wouw, Oudenbosch en Hoeven hadden eeuwenlang een hechte band met een Vlaams klooster van cisterciënzer monniken: de Bernardusabdij. Vanaf het eind van de middeleeuwen zijn de parochiekerken vrijwel altijd bediend door monniken. Veel mensen in de regio zullen zich nog pater Landsbergen herinneren; de laatste cisterciënzer pastoor uit de Bernardusabdij die in West-Brabant werkzaam was. Toen hij in 1996 afscheid nam als pastoor van Oudenbosch, werd een band verbroken die meer dan zeven eeuwen eerder was gesmeed.

Tijdens de Bernardusdagen wordt deze eeuwenlange band herdacht. Op vier achtereenvolgende zondagen zijn in de parochiekerken (Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Wouw) alle kunstvoorwerpen uitgelicht die aan de cisterciënzers herinneren.

Zwart/wit foto links: Foto 1907, G. de Hoog, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr.

terug naar home